Blog

 ACUPUNCTUUR BRECHTE

Het jaar van de rat: 25 januari 2020

Op deze dag begint het Chinese Nieuwjaar. In Aziatische landen is het Chinese Nieuwjaar een belangrijke feestdag; het is een lentefeest en wordt gezien als een nieuw begin. Men koopt nieuwe kleren, gaat naar de kapper, schulden worden afbetaald en het huis wordt schoongemaakt. Op straat zijn grote optochten, met draken- en leeuwendansen.Chinees nieuwjaar: nieuw begin

De start van het nieuwe jaar wordt nog eens versterkt doordat de Rat het eerste teken van de Chinese dierenriem is. Daardoor zullen veel mensen het gevoel hebben, dat ze een nieuwe start gaan maken. Tevens brengt het jaar 2020 een hele andere energie met zich mee dan het jaar 2019. De zware energie die velen hebben gevoeld in 2019 zal langzaam opgeheven worden en we zullen ons steeds vaker weer lichter en blijer voelen.


De Rat is het eerste teken van de Chinese dierenriem, die 12 tekens kent. Mensen die geboren zijn onder het teken Rat, zijn geboren in de jaren 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008 en 2020. En het zal voor hen dan ook een bijzonder jaar worden!

De Rat is een slim en intelligent dier. En houdt ervan om hard te werken, heeft een sterke wil en is ambitieus, waarbij de handel hem erg aantrekt en hij handig met geld om kan gaan. Verder maakt de Rat makkelijk vrienden, is charmant, heeft humor en is sociaal. Maar laat ook niet snel het achterste van zijn tong zien. Soms komt de Rat een tikkeltje arrogant, berekenend en egoïstisch over. Nederland valt ook onder de Rat en daarom zal voor de mensen in Nederland de eigenschappen van de Rat een extra sterke uitwerking hebben.

De niermeridiaan:


Wanneer de winter aanbreekt, kan de niermeridiaan uit balans worden gebracht.

Blootstelling aan kou, overbelasting - vooral 's nachts, overmatige angst en te lang staan, zijn enkele van de belangrijkste factoren die de niermeridiaan en de nierorganen kunnen beïnvloeden.

Tekenen en symptomen die verband houden met een disbalans van de meridiaan zijn:

  • koude voeten met een warm hoofd
  • droge keel
  • Tinnitus (zacht klinkend)
  • gezwollen voeten en / of onderbenen
  • pijnlijke rug of knieën
  • een lege buik zonder eetlust
  • donker gekleurde constipatie
  • mannelijke en vrouwelijke onvruchtbaarheid
  • laag libido en seksuele disfunctie
  • ontwikkelingsproblemen bij baby's en kinderen.

Dus u kunt zich afvragen hoe symptomen die verband houden met andere delen van het lichaam kunnen worden geassocieerd met de niermeridiaan?

Het plaatje van de niermeridiaan toont het hoofdpad van de niermeridiaan, die begint onder de voet en eindigt bij de wortel van de tong.


Als bij u een niermeridiaanpatroon van disharmonie wordt vastgesteld, zijn er zes belangrijke dingen die u moet doen om voor uzelf te zorgen. Deze tips ondersteunen ook uw algemene gezondheid in de winter, door te helpen bij het voorkomen van niermeridiaan of orgaanonevenwichtigheden.

1. Acupunctuur . Regelmatige energetische behandelingen zoals acupunctuur kunnen zeer voordelig zijn. Acupunctuur kan de energieën in evenwicht brengen en stagnatie in de niermeridiaan deblokkeren. Het kan ook de nier yin, yang en qi ondersteunen en voeden. Het verplaatsen van een nierpatroon kan tijd kosten, dus het is belangrijk om een ​​reeks behandelingen te volgen.

2. Rust en slaap . Een van de belangrijkste dingen die u zelf kunt doen, is om voldoende rust en 7-8 uur slaap per nacht te krijgen. Veel mensen denken dat ze het hele jaar door dezelfde hoeveelheid activiteit moeten kunnen doen. De realiteit is dat het in de winter natuurlijk - en essentieel - is dat we vertragen.Het bestrijden van dit natuurlijke proces kan leiden tot lichamelijke en geestelijke onevenwichtigheden, dus geef je over!

Ik zie vaak mensen in de kliniek die gewoon te veel doen. Ze hebben de neiging om op hun bijnierenergie te rennen, wat een valse energie is. Veel mensen die te veel doen, voelen zich soms moe na een behandeling omdat ze laten zien waar hun energieniveau zich bevindt. Ze worden teruggebracht naar de aarde. Acupunctuur kan ons dus een geweldige kans bieden om onszelf terug te brengen naar de realiteit van ons leven.

3. Warmte. Omdat de niermeridiaan in de voet begint, is het belangrijk om je voeten warm te houden. Als u op een koude vloer moet lopen of werken, zorg er dan voor dat uw sokken en schoenen uw vergoeding warm genoeg houden. Evenzo, omdat de niermeridiaan eindigt bij de wortel van de tong, is het belangrijk om je nek te beschermen tegen wind en kou. Het is ook essentieel om de nieren en de onderrug warm te houden.

4. Dieettherapie is ook belangrijk voor de gezondheid van onze nieren. Zwart gekleurd voedsel zoals zwarte bonen, zwarte sesam, zwarte rijst, zwart boekweit, donker gekleurde jujubes en zwarte schimmel ondersteunen de nieren en onze yang-energieën. En eigenlijk alles uit de zee (zeewier, vis en schaaldieren)

5. Massage. Als u langere tijd moet staan ​​voor uw werk, probeer dan uw pauzes te nemen terwijl u zit. Door zachte massageslagen toe te passen in de richting van de stroom van qi en bloed in de niermeridiaan (begin bij de voeten), kun je je de hele dag door ondersteunen.

6. Hydrateer. Drink gezuiverd / gefilterd water. Onze nieren worden geassocieerd met het waterelement, dus ervoor zorgen dat u de juiste hoeveelheid water van hoge kwaliteit drinkt, is erg belangrijk voor de gezondheid van onze nieren en van onze lichaam-geest in het algemeen.

Door voor onszelf te zorgen, in overeenstemming met het winterseizoen, kunnen we onze nieren ondersteunen en voeden om hun functie te vervullen, die in de oosterse geneeskunde omvat: voortplanting en ontwikkeling, gezond libido en seksuele gezondheid; het voeden van de botten, hersenen en wervelkolom; ondersteuning van de productie van bloed en; zorgen voor de gezondheid van onze oren en ons gehoor.

De herfst is een prachtig seizoen.


Denk aan de prachtige herfstkleuren, het laagstaande herfstzonnetje, mooie landschappen gehuld in mist of zelfs het getik van de regen tegen het raam.

De Traditional Chinese geneeskunde houdt sterk rekening met de seizoenen en daarmee ook met de manier waarop ernaar gezondheid en welbevinden wordt gekeken. 


In de herfst keren we meer naar binnen, zowel letterlijk als figuurlijk.

In de zomer er graag vaak op uit trekken, is de herfst een seizoen om ons meer terug te trekken zowel in huis als in ons zelf. De herfst is daarom een goede tijd voor reflectie, om het oude los te laten en op te ruimen om zo plaats te maken voor het nieuwe. In het Boek van de Gele Keizer (grondlegger van de TCM), staat: “In de drie maanden van de Herfst bereiken alle dingen in de natuur hun volle volwassenheid.” Het is het moment van het rijpen van de natuur en het oogsten.


De TCM is onder meer gestoeld op de 5 elementen; Hout, Water, Vuur, Aarde en Metaal. De herfst wordt binnen de TCM gekoppeld aan het element Metaal, een periode die in het teken staat van functies die vervallen en afnemen. Daarbij wordt Metaal ook gekoppeld aan de Longen. Het is daarom in de herfst extra belangrijk om de Long Energie op peil te houden. Dit is nodig voor een goede weerstand, zodat je in de herfst minder snel verkouden wordt, last krijgt van ademhalingsproblemen of de griep. Het voeden van de Long Energie kun je doen door middel van ademhalingsoefeningen en meditatie.


Volgens de TCM is wind ‘de drager van de 100 ziektes’. Het zorgt ervoor dat koude het lichaam binnentrekt en aanvalt. Dit gebeurt vooral via de nek, het achterhoofd en de schouders. In de herfst zien we dan ook meer klachten als verkrampte schouder- en nekspieren en hoofdpijn. Bescherm je daarom goed tegen de kou met jassen en sjaals


In de traditionele Chinese geneeskunst is er veel aandacht voor voeding. Voeding moet op het seizoen afgestemd worden. In de herfst heeft het lichaam vooral verwarmende voeding nodig. Stap dus van de frisse salades, die zo lekker in de warme zomermaanden zijn, over op stoofpotten en soepen. Voeding, die langer kookt, is verwarmend en beter te verteren waardoor het gemakkelijker door het lichaam opgenomen kan worden. Je lichaam haalt sneller energie uit je voeding. Verwerk daarom in je gerechten lekker veel verwarmende kruiden zoals gember, zwarte peper, kardemom, knoflook, rozemarijn, tijm en kaneel. Je kan hiervan ook thee trekken. Voorbeelden van voedingsmiddelen die gezond zijn in de herfst: zoete aardappelen, wortels, bieten, radijsjes, pompoen, spruitjes, zilvervliesrijst, appels, peren, vijgen en walnoten.Locatie Leiderdorp:

maandag / donderdag

Adres: Kwikstaartplein 1

Postcode: 2352 HS Leiderdorp

06 42 705 405

Locatie Hoofddorp:

dinsdag / woensdag /vrijdag

Adres: Piet hein 70

Postcode: 2132 TE Hoofddorp

06 42 705 405